In één week kwam ik alsmaar artikelen, essays, TED Talks en nieuwsberichten tegen die iets met elkaar te maken hebben. Nee, die iets met mij te maken hebben. Of, met de dingen waar ik nu aan denk en over nadenk.

Ik zal voorbeelden geven.

Naar aanleiding van een interview met de filosoof Lammert Kamphuis in NRC kocht ik zijn boek Filosofie voor een weergaloos levenToen ik er in begon te lezen greep ik al direct in het eerste hoofdstuk naar een notitieboekje om een paar dingen te noteren. Zoals: “Mensen die onomkeerbare keuzes maken, presteren beter en zijn gelukkiger dan mensen die hun opties openhouden.” En: “Door de aandacht die het getril en gepiep en apps op onze smartphone vragen, verleren we de essentiële vaardigheid van het nietsdoen, de kunst van het vervelen.”

Beide thema’s, keuzes maken en vervelen, zijn thema’s die in The Artist’s Way een belangrijke rol spelen. En The Artist’s Way is natuurlijk het boek van Julia Cameron waar ik heel veel mee werk.

Ander voorbeeld. Sjoerd Commandeur van VillaForum stuurde me een linkje naar een artikel op nu.nl over de kracht van wandelen. Neuropsycholoog Erik Scherder stelt dat wandelen de mens creatiever maakt: “Met wandelen laat je die druk (KP: op ons cognitieve brein) letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn.”

Zelf ervaar ik dat al een tijdje aan den lijve. Een half uur wandelen is al heel effectief, maar een lange wandeling werkt nog beter. Een wandeling met een goede vriend(in) leidt vaak tot heel verfrissende gesprekken en gedachten. Neurologisch is er ook een verklaring voor: je stimuleert met wandelen de prefrontale cortex de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Probeer het maar eens: ga lekker wandelen, vooral als je ’s middags last hebt van een dip. En je hoeft niet te wachten op mooi weer. Wandelen kan altijd.

Als laatste voorbeeld een TED Talk door Simone Giertz, inventor met de titel: Why I made a Robot That Feeds me Popcorn.  In een hilarische demonstratie van allerlei mislukte uitvindingen en overbodige dingen (useless things) laat ze zien hoe belangrijk het is om juist overbodige dingen uit te vinden, omdat je nooit weet wat het beste antwoord op iets is (‘you never know what the best answer is’). Voor Giertz is uitvinden een uitdrukking van plezier en nederigheid. Zonder last te hebben van de drang om te ‘performen’ (iets dat ze overigens heel aanstekelijk doet in haar TED Talk). Zij stelt: het enthousiasme om overbodige dingen uit te vinden en dat te delen is de essentie van het uitvinden, want je weet nooit wat het beste antwoord is.

Voor mij zijn dit allemaal thema’s die met elkaar te maken hebben, omdat het gaat over het volgen van jouw eigen drijfveren, jouw creativiteit en het delen ervan met de buitenwereld. Vandaar de titel boven dit stukje: mag het een onsje meer zijn. Zoveel synchroniciteit in een paar dagen! Heerlijk.

-> Proefles

-> Trainingen

-> Alle artikelen en blogs